Vuokra-asunnot

Huolettomuutta ja vapautta asumiseen.

Miksi valita vuokra-asunto?

ES Kotien vuokra-asunto on pitkäaikainen koti sinulle, joka kaipaat joustoa ja huolettomuutta asumiseen. Tarjoamme runsaasti eri kokoisia vuokra-asuntoja Kymenlaakson alueella – kurkkaa ja löydä tuleva kotisi!

Vuokra-asuminen on helppo asumismuoto, joka takaa vapautta asumiseen. Vuokra-asukkaana voit vaihtaa kotia helposti ja nopeasti, eikä se sido sinua pitkäksi aikaa yhteen asuntoon. ES Kotien vuokra-asunnoissa vuokrasuhteelle ei ole vähimmäisaikaa, mutta irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Vuokra-asuntoihin ei tarvitse tehdä suurta kertaluonteista investointia. Ainoa, mitä sinun tulee maksaa kuukausittaisen vuokran lisäksi on vuokravakuus, joka on yhden kuukauden vuokran suuruinen. Vakuusmaksu on huoneistokohtainen rahavakuus, joka on tarkoitettu asunnon kunnon, vuokran ja muiden asumiseen liittyvien maksujen vakuudeksi. Vakuusmaksu maksetaan ennen avainten luovutusta.

Vuokralla asuminen on huoletonta. Vuokra-asukkaana sinun ei tarvitse huolehtia asunnon odottamattomista huolto- ja kunnossapitokuluista tai remonttitarpeista. Kaikki huolto- ja kunnossapitotyöt voi jättää osaavan ammattilaisen tehtäväksi. Työt eivät aiheuta vuokra-asukkaalle kuluja, jos kunnossapitotarpeet ovat aiheutuneet ajan mittaan ja luonnollisen kulumisen myötä. Kuten kaikessa asumisessa, myös vuokra-asumisessa sinun tulee kuitenkin huolehtia asunnon siisteydestä ja siitä, ettet itse aiheuta tahallista vahinkoa asunnossa.

Kuka on oikeutettu vuokra-asuntoon?

Valkealan Jokelanpuiston rivitalokohdetta lukuunottamatta kaikki vuokra-asuntomme ovat ARAn Arava- tai korkotukilainoituksella toteutettuja, jolloin asukasvalinta perustuu tarveharkintaan. Noudatamme asukasvalinnassa ARAn asukasvalintaohjeistusta, jonka taustalla vaikuttaa laki. Asukkaita ei siis valita jonotusperiaatteella, vaan hakukriteerien perusteella. Etusijalla asuntojemme saamisessa ovat asunnottomat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijat.

Asukasvalinnoissa vaikuttavat seuraavat asiat:

  • Asuntotarpeen kiireellisyys
  • Varallisuus
  • Tulot, kun asuntoon on useampi hakija

Varallisuusrajat

Noudatamme asukasvalinnoissamme varallisuusrajoja. Jos varallisuus ylittää voimassaolevat rajat, ei vuokra-asuntoa voida tarjota. Varallisuutena otetaan huomioon: 

  • hakuhetken varallisuus sekä 
  • varallisuus, josta olet luopunut hakemuksen tekemistä edeltäneen vuoden aikana.

Varallisuutta ovat:

  • Omistuksessasi oleva kiinteistö tai osakehuoneisto. 
  • Omistamasi osakkeet tai rahastot, joista otetaan huomioon hakuhetken arvo. 
  • Muu merkittävä varallisuutesi.

Ansiotuloja ei lasketa varallisuudeksi. Varallisuudesta voidaan vähentää ruokakuntasi yhteenlasketut velat.

Vuokra-asuntojen varallisuusrajat 2024

Paikka- kunta1 hlö talous2 hlö talous3 hlö talous4 hlö talous5 hlö talousLisä- henkilöt
Kotka26 000 €38 000 €51 000 €51 000 €51 000 €+ 5000 €
Kouvola34 000 €43 000 €48 000 €59 000 €71 000 €+ 5000 €