Kestävä asuminen

Jokakodin ekotekoja.

Tee asumisesta kestävää

Voimme kaikki vaikuttaa ympäristömme tilaan päivittäisillä toimillamme. Me ES Kodeilla olemme sitoutuneet vastuulliseen toimintaan, ja siksi kannustamme kestäviin valintoihin myös asukkaitamme. Nappaa vinkit talteen ja tee asumisen ekotekoja – ympäristö kiittää!

Lajittelu

Asuintalojen pihoilla sijaitsee jäteastioita erilaisille jätelajeille. Kierrättämällä jätteet osallistut omalta osaltasi ympäristön kuorman vähentämiseen. Huomaathan, että jäteastiat on tarkoitettu vain kotitaloudessa syntyville normaalista elämisestä muodostuville jätteille, eli sinne ei saa laittaa muutto- tai remonttijätettä.

Lajitteluohjeet

Biojäte
Perkuujäte, kuoret ja ruoantähteet, kuivuneet tai pilaantuneet elintarvikkeet, kahvin ja teen porot pusseineen, talouspaperi, paperiset lautasliinat ja kuihtuneet kukat.

Paperi
Sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, kirjeet ja kirjekuoret (myös muovi-ikkunalliset), kirjoitus- ja kopiopaperit, kirjat ilman kovia kansia ja muu puhdas paperi.

Metalli
Säilyke- ja juomatölkit, metalliset kannet ja korkit, kattilat ja muut metalliastiat, alumiinifolio, muut pienet metallikappaleet ja tyhjät spray-pullot.

Kartonki
Puhtaat ja kuivat paperi-, kartonki ja pahvipakkaukset (myös alumiinivuoratut), aaltopahvi, paperipussit, huuhdellut mehu- ja maitotölkit, muro- ja keksipakkaukset sekä munakennot.

Lasi
Värittömät ja värilliset lasipurkit ja -pullot.

Muovipakkaukset
Muoviset elintarvikepakkaukset, pesuainepakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Loppujäte/sekajäte

Muoviesineet ja likaiset muovipakkaukset, likainen tai märkä paperi ja pahvi, vaipat, siteet ja pölynimuripussit, myytäväksi tai korjattavaksi kelpaamattomat tekstiilit, kengät ja laukut, lasiastiat, keramiikka ja posliini sekä hehkulamput ja halogeenit.

Sähkön ja veden käyttö

Arjesta voi tehdä energiatehokkaampaa kuluttamalla sähköä ja vettä maltillisesti ja vain tarpeeseen. Sammuta valot huoneista, joissa ei oleskella ja sulje esimeriksi televisio, pelikonsolit ja pöytätietokone kun et käytä niitä.

Veden hallitsematon kulutus lisää myös energiankulutusta. Saat vedenkulutuksestasi energiatehokkaampaa jo sulkemalla hanan esimerkiksi hampaidenpesun aikana sekä lyhentämällä pitkiä suihkuaikoja.