Asumisoikeusasunnot
Kun haluaa omistaa kodista juuri sopivasti.
Miksi valita asumisoikeusasunto?
ES Kotien asumisoikeusasunto on mainio vaihtoehto sinulle, joka haluat omistaa asunnosta juuri sopivasti, mutta kaipaat vapautta. ES Kodit tarjoaa asumisoikeuskoteja Kouvolassa ja Helsingissä. Tutustu kohteisiin ja hae omaa uutta kotiasi!
Asumisoikeus on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Se tarkoittaa oikeutta asua ja hallita asumisoikeusyhteisön omistamaa asuntoa maksamaasi, kertaluontoista asumisoikeusmaksua vastaan. Asumisoikeusmaksu on 15 % asunnon arvosta. Asumisoikeusasuntoa varten et tarvitse suurta asuntolainaa. Hallinta-aikana maksat lisäksi kuukausittain käyttövastiketta. Asumisoikeusasunnon ostajana et menetä ensiasunnon veroetuja, ja asumisoikeussopimus toimii tarvittaessa lainan vakuutena. Tarvittaessa voit hakea myös Kelan asumistukea.
Asumisoikeusasunto sopii eri elämäntilanteisiin – olipa kyseessä sitten ensimmäinen oma asunto täysi-ikäisenä, muutto uudelle paikkakunnalle, perheen kasvaminen tai muu tilantarpeen kasvaminen, perheenjäsenen poismuutto tai ikääntyminen.
Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa itselleen, mutta voit asua siinä niin kauan kuin haluat. Sinulla ei ole riskiä asunnon myynnistä tai irtisanomisesta, sillä vain sinä voit irtisanoa asunnon. Mahdollinen asunnon arvonlaskukaan koidu haitaksesi. Sinulla on asunnon hallintaoikeus, eli voit esimerkiksi tehdä asuntoon remonttia vuokra-asuntoa vapaammin. Asumisoikeusasunnossa asuminen on muutenkin huoletonta, sillä me ES Kodeilla huolehdimme asuntojen kunnossapidosta – esimerkiksi jääkaapin hajotessa me hankimme uuden tilalle.
Asumisoikeusasunto on joustava asumismuoto. Kun haluat muuttaa pois asumisoikeusasunnostasi, sinulla on vain kolmen kuukauden irtisanomisaika. Tällöin saat sijoittamasi asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Halutessasi voit myös vaihtaa toiseen, muuttuneeseen elämäntilanteeseesi paremmin sopivaan asumisoikeusasuntoon. Asumisoikeusasunnon voi myös vuokrata väliaikaisesti eteenpäin, siirtää kahden vuoden asumisen jälkeen perheenjäsenelle tai jättää perinnöksi.
Asumisoikeusasunnossa asuessasi sinulla on mahdollisuus liittyä asukastoimintaan, jolloin voit osallistua ja vaikuttaa asumistasi koskeviin asioihin asumisoikeuslain mukaisin oikeuksin. Asukastoiminnan taustalla on yhteishallintolaki, jonka mukainen asukasdemokratia mahdollistaa asukkaille muun muassa toimimisen eri toimielimissä. Asukastoiminnassa voit muun muassa valmistella ja antaa lausuntoja esimerkiksi kotitalosi talousarvioesityksestä, talon pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmista sekä huoltosopimuksen sisällöstä.
Oikopolkuja asunnohakijalle
Kuka on oikeutettu asumisoikeusasuntoon?
Asumisoikeusasuminen sopii eri elämäntilanteisiin kaikille yli 18-vuotiaille. Asumisoikeusasuntoihin ei ole tulorajoja, eivätkä varallisuusrajat koske yli 55-vuotiaita hakijoita.
Olet oikeutettu asumisoikeusasuntoon, jos sinulla tai kanssasi muuttavalla 18–54-vuotiaalla perheenjäsenellä ei ole:
- Asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa.
- Varallisuutta sellaisen hankkimiseen.
- Asunnon tarve-edellytystä ei ole yli 55-vuotiailla tai heillä, jotka vaihtavat asumisoikeusasunnosta toiseen.